Asma iskele, çeşitli değişik özellikleri bulunan pratik bir sistemdir. Kolaylıkla kurulan taşınan ve sökülen asma iskeleler, hafiftir ve kullanışlıdır. İş gücünden tasarruf sağlayan asma iskele çeşitleri ile daha yüksek mekanlar için gerekli olan malzeme miktarı, sıfırdan inşa edilen diğer platformlara göre daha azdır.
Asma İskele Nedir?
Asma iskele bir diğer ismi ile elektrikli asma iskele, yükse kaldırma özelliği olan bir dış cephe iskelesi sistemidir. Dış cephe erişim platformu olan asma iskele, Türk Standartları Enstitüsü 1808 asılı erişim donanımı güvenlik kuralları standardına uygun bir şekilde üretilir. Bunun yanı sıra CE belgesine sahip olmalıdır.
Asma iskele sistemi, yapıların dış cephelerinde yapılan bakım ve kaplama işlerinde kullanılan geçici yapı bakım ünitesidir. Asma iskele sistemi; bir platform, kaldırma mekanizması ve halatların çatıya sabitlendiği askı ataklarından meydana gelir. Bu iskele sistemi, elektrik motorları ile çalışır. Bu sebeple elektrikli asma iskele denir. Halatların üzerinde cepheye dikey olarak çalışan bir mekanizmada güvenliği sağlayan sistemler vardır. Düşme gibi olumsuz durumlara engel olan mekanizma, oldukça etkili bir güvenlik tedbiri olarak bilinir. Bu mekanizma, halatların kopmasını ve platformun devrilmesini engeller.
Asma İskele Elemanları Nelerdir?
Asma iskelenin elemanları aşağıdaki gibidir.
- Kontrol Paneli
- Tırmanma Motoru
- Çelik Halatlar
- Emniyet Kemeri
- Sepet Aşırı Yük Düzeneği
- Çarpma Önleyici Emniyet Switchi
- Manuel İniş Düzeneği
Asma İskele Nerelerde Kullanılır?
Asma iskelelerin kullanım alanları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu iskelelerin kullanım alanları; dış cephe giydirme işleri, boya ve sıva işleri, tamirat ve onarım çalışmaları, cephe temizlik çalışmaları olan mekanlardır.
Asma İskelelerde İş Güvenliği
Asma iskele iş güvenliği, çalışma sahasında çalışan kişilerin mal ve can kaybını engellemek için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için
- Asma iskelelerinin kurulum ve kullanım şekline göre sağlamlık hesapları üreticiden alınır. Yok ise yapılır ya da yaptırılır. Bu hesaplar yapılmadan iskeleler kesinlikle kullanılmamalıdır.
- İskele kendi kendine hareket etmemelidir. Dengesi bozulmamalıdır ve yıkılmayacak şekilde tasarlanmış, üretilmiş ve kurulmuş olmalıdır.
- Asma iskele, güvenli bir şekilde desteklenmelidir. Dikey ve yatay kuvvetlere karşı en ideal şekilde sabitleme yapılmalıdır.
- İskelelerin üretiminde korozyona karşı dirençli malzeme kullanılmalıdır.
- Kırık, yıpranmış ve çatlak iskeleler veya iskele elemanları kesinlikle kullanılmamalıdır.
- İskele kontrollerinde karşılaşılan sorunlar hemen giderilmelidir.
- İskele platformları yerinden oynamayacak şekilde iskele sistemine sabitlenmelidir.
- Platform elemanları ile iskele dikey elemanlarının arasında çalışanlar için risk oluşturacak boşluklar bulunmamalıdır.
- İskelelerin taşıyabileceği azami ağırlık, levha üzerinde belirtilmelidir. Bu levha görünür bir yere asılmalıdır.
- İskele üzerinde moloz ve atıklar ile çalışanların geçişini engelleyecek diğer malzemeler bulunmamalıdır.
- Asma iskelelerin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait yatay ve dikey parçalar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Aynı zamanda sisteme yeteri kadar çapraz eleman eklenmelidir.
- Asma iskelelerin ayaklarında dikey durumu ayarlanabilir ve sabit plakalar kullanılması gerekir.
- Asma iskeleler yumuşak zemine kurulduğunda, yükü dağıtmak için taban plakaları altlarında uygun malzemeden yapılmış altlıklar kullanılması gerekir.
Asma iskele fiyatları ile ilgili bilgi almak için https://www.hayatiskele.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.