Güvenlikli Dış Cephe İskelesi Kurulumu

Güvenlikli Dış Cephe İskelesi KurulumuDış cephe iskele kurulumu, İş Sağlığı ve Güvenliği 6331 sayılı kanun kapsamında sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılması için tüm işyerlerinde zorunludur. Aynı zamanda işyerlerinde tercih edilen iskelelerin ulusal standartlara uygun olması şartı vardır. En riskli iş kolları arasında yer alan inşaat için, güvenlikli iskele kurulumu çalışanlar ve çevredeki insanlar bakımından oldukça önemlidir.

Güvenlikli dış cephe iskelesi; yapıların bakım ve onarım aşamalarında kullanılan, çalışma alanına her açıdan güvenlik sağlayan inşaat ekipmanlarıdır. Bu ekipmanlar pano, korkuluklar, çapraz bağlantılar, platformlar ve güvenli geçiş imkanı veren merdivenlerdir.

Güvenlikli Dış Cephe İskelesi Nedir?

İnşaat işlerinin güvenli, hızlı ve kolay yapılabilmesi için, iskele sistemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Sektörde yaşanan hayati iş kazaları değerlendirildiğinde, bu kazaların büyük bir oranının yüksek katlardaki çalışmalarda meydana geldiği görülmüştür. Meydana gelen kazalar incelendiğinde ise en büyük nedenin standartlara uymayan iskelelerin kullanımı olduğu görülmüştür. Bu sebeple geçici iş ekipmanları, inşaat sektöründeki riskli iş kazalarının hayati etkilerini en aza indirmek amacıyla kullanılmaktadır.

İskele Kurulumunda Dikkat Edilecek Hususlar

Güvenlikli iskele kurulumunda dikkat edilecek hususlar için ilk adım, iskelenin hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak iskele seçimi yapmaktır. Yapılan iş için gerekli olan yükler düşünülerek yük sınıfına karar verilmelidir. Bu şekilde iş esnasında kullanılan yükleri taşıyamayacak iskelenin seçilmesine engel olunabilir. İskele kurulumu için dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar ise şu şekildedir;

  • İskele sistemleri, işinin ehli kişiler tarafından kurulmalı ve dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
  • Yerden iki metre yüksekte çalışanlar, emniyet kemeri takmalıdır.
  • Dayanıklı ve güvenli platformlardan yapılmış ve güvence damgaları bulunan iskeleler tercih edilmelidir.
  • İskelelerin uzun süreli kullanımında yetkili biri tarafından denetim yapılmalıdır. Denetim sonrasında tehlikeli bir durumun tespiti halinde iskele sistemleri onarılmalı ve iş için kullanıma hazır olmalıdır.
  • Amaçlarına uygun platformlar seçilmelidir. Dar, işlevsiz ve güvenliksiz platformlar tercih edilmemelidir. Aynı zamanda olumsuz hava koşullarına karşı özenli ve güvenli bir şekilde bağlanmaları ve düzenli aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.
  • İskele sistemleri, çift tarafları da korunaklı biçimde korkuluklu kurulmalıdır.

Dış güvenlikli iskele kurulumu ile ilgili bilgi almak için https://www.hayatiskele.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.