İnşaat Türkiye’de, ekonominin lokomotifi olarak gösterilir. Çünkü inşaatta kullanılan malzemeler aynı zamanda piyasanın da hareketlerini artırmasına neden olur. Bir ülkenin gelişmişliği söz konusu olduğunda inşaat sektörünün hareketliliğine bakmak yeterli olacaktır.
İnşaat denildiği zaman bu alanı kapsayan pek çok iş kolu da akla geliyor. Çünkü inşaatın başlangıcından tamamlanmasına varıncaya kadar pek çok kişi görev yapıyor. Bu görevler bazen aynı anda icra edilmesi gerektiği gibi bazen de birbirinden bağımsız olabiliyor. Ancak bir yapının başlangıç aşamasından itibaren şantiyede bulunması gereken birtakım görevliler vardır. Bu görevlilerin hepsinin amacı yapının güvenli bir şekilde tamamlanması ve olası tehlikelerinde ortadan kaldırılmasıdır.
Şantiyede kim hangi görevi yapar konulu bu makalemizde buradan yola çıkılarak hazırlanmış ve inşaat sektörünü yakından tanımak isteyenler için bir rehber olması hedeflenmiştir.
Şantiye Şefi
Her inşaatta olması gereken sorumluların başında şantiye şefleri gelir. Bu görevliler inşaattaki resmi ve gayri resmi olan her şeyden sorumudur. Şantiye şefleri sürekli olarak denetim için arazide olmak durumundadır ve bunun içinde mesai saatleri net olarak belirlenemez. Şantiye şefleri için farklı bir tanımlama yapacak olursak inşaatlarda işverenin kanuni temsilcisidir.
Şantiye Şef Yardımcısı
Şantiye şefinin sorumlu olduğu tüm görevlerden yardımcısı da sorumludur. Yardımcı genelde arazideki tüm sorunlarla muhatap olan kişidir.
İş Güvenliği Mühendisi
İş güvenliği mühendisi adından da anlaşılacağı gibi bir inşaatta olası riskleri minimum seviyeye indiren kişi demektir. Bunun için sürekli olarak analiz ve değerlendirme yapmak zorundadır.
Formen
Formen inşaatta kendisini geliştirmiş olan kişilerdir. Arazide makine, personel ve malzemenin sevk işlemleriyle uğraşır. Bir anlamda inşaattaki ekip başı demek yerinde bir tanım olacaktır.
Topograf
Şantiyelerde uçuncu kuvvet olarak görev yapan bu kişiler, etüt ekibi olarak tanımlanır. Küçük ve orta ölçekli olan inşaatların tamamında görev alır.
Muhasebe
Şantiyelerin kasası olarak görev yapan bu kişiler inşaattaki tüm harcamaları planlar. İşçilerin maaşlarından tutunda şantiye ihtiyaçlarına varıncaya kadar her şey muhasebe tarafından idare edilir.
Usta
İnşaatlarda yapılacak olan göreve göre uzmanlaşmış olan kişilerdir.
İşçi
İnşaatta iş yükünün en ağır olduğu, ancak sorumluluğu bulunmayan vasıfsız çalışanlardır.
İnşaatınız için iskele ihtiyacınızda bizimle https://www.hayatiskele.com/ adresinden iletişime geçebilirsiniz.