Bir ağacın ticari olarak kullanılabilir hale getirilmesine kereste denilir. Ağaç kendi öz haliyle kullanılmaz, önce kesim işlemi yapılır ve sonrasında atölyelerde kereste haline getirilir. Keresteler de kendi içerisinde sınıflandırılarak kurutulur ve gereken son işlem varsa uygulanır.
Dünyadaki ağaçların yarısı kesildikten sonra yakacak olarak kullanılır, kalan yarısı da kağıt imalatında ve çeşitli sektörlerde kullanılır. Kullanılacak yere göre ağaç şekillendirilir. Aşağıda ağaçlar sertliklerine göre şöyle sınıflandırılmıştır.
Çok sert: Ceviz, karaağaç, karasalkım
Sert: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız
Orta Sert: Kırmızı sakız, beyaz karaağaç, bazı kavak cinsleri.
Yumuşak: Kestane, sarıkavak, selvi, sedir.
Çok Yumuşak: Beyaz çam, ladin, ıhlamur, söğüt,
İnşaatlık Kereste
İnşaatlık keresteler, beton kalıbında, çatılarda, kolon ve kirişlerde kullanılır. Farklı boylarda olan bu ağaçlar özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmez elemanları arasında değerlendirilir.
İnşaatlık kereste seçilirken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Örneğin kullanılacak olan kerestenin mekanik olarak dayanıklı olması gerekir. Kaliteli bir kereste ağacın diri odunundan imal edilmelidir. Ölü odundan kereste yapılmaz. Damar yönü boyuna düzgün hatlar şeklinde olması gerekir. İnşaatlık kereste üzerinde çatlaklar ve koyu lekeler olmamasına dikkat edilir.
Yeni kesilmiş olan bir kereste tatlı bir kokuya sahiptir, üzerinde sıkı ve parlak görünümdedir. Planyadan geçirilmiş olan kerestenin üzerinde ipeksi ve cilalı bir görüntü vardır. Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir.
Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur. Eğer yıllık halkalarda düzensizlik varsa bu ağacın dayanıksız olduğuna işaret eder. Özellikle birbirinden ayrı duran yıllık halkalar o ağacın zayıf olduğunu ve çürümeye hazır olduğunu gösterir.
İnşaatlarda kullanılan ağaçlar aynı zamanda iskele yapımında da kullanılabilirler, ancak iskele üzerinde bir can taşındığı göz önünde bulundurulduğunda en sağlıklı olan sistemin tercih edilmesi çok daha mantıklı olacaktır.
İnşaatınız için iskele ihtiyacınızda bizimle https://www.hayatiskele.com/ adresinden iletişime geçebilirsiniz.