Mobil İskelelerde Çalışırken Alınması Gereken Önlemler

Mobil İskelelerde Çalışırken Alınması Gereken ÖnlemlerTekerlekli iskele olarak da bilinen mobil iskele, iç veya dış mekânda ihtiyaç duyulan yüksekliği elde etmek için kurulan bir platformdur. Seyyar iskele de denilen mobil iskele çoğunlukla iç mekanların boyama, kaplama, aydınlatma gibi işlerinde tercih edilen yardımcı bir sistemdir. Yüksek mesafeli ve sabit olmayan çalışmalarda hareket açısından avantaj kazandırmasından dolayı projeleri hızlı bir şekilde bitirebilme imkânı tanır. Kilitlenebilen tekerleklere sahip olması sebebi ile hem işlevsel hem de güvenlikli bir yapıdadır. Bu denli güvenlikli mobil iskelelerde çalışmanın da dikkat edilmesi gereken ilkeleri bulunur.

Mobil İskelelerde Yüksekte Çalışma Direktifleri

Güvenli inşaat iskelesi olan mobil iskelenin pek çok işlevsel özelliği olmasının yanı sıra bu özelliklerin başarılı bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Birçok güvenlik özelliği bulunan mobil iskelelerin güvenli bir çalışma alanı oluşturabilmesi için inşaat iskelesi üzerinde çalışan kişinin bazı unsurlara dikkat etmesi ve tedbirli çalışması gerekmektedir. Örneğin; mobil iskele kullanımında en çok yapılan hatalardan biri olan yüksekliğe uygun iskelede çalışmama gibi bir olumsuz duruma sebep olmamak kişinin kendi sağlığı ve çevresindeki kişilerin güvenliği için önemlidir. Peki bu gibi durumların yanında nelere dikkat edilmelidir?

  • Mobil iskele üzerinde çalışmaya başlamadan önce korkuluk ve güvenlik sistemlerinin var olduğundan emin olmak önemlidir.
  • Mobil iskelede emniyet kemeri kullanılarak çalışılması gerekir. Çalışma esnasında tekerleklerin kilitli bir halde olması, iskele payandalarının da açık olması gerekir. Tekerleklerin kilitlenmemesi ya da payandaların açılmaması gibi riskli bir durumda söküm ve kurum işlemi gerçekleştirilmemesi güvenlik açısından gereklidir.
  • Aynı anda birkaç platform üzerinde çalışmak tehlikeli olduğundan yalnızca bir platform üzerinde işlerin tamamlanması en doğrusudur.
  • Eğer dış cephede çalışma gerçekleştirilecekse olumsuz hava koşullarına karşı tedbir alınmalıdır. Bu bağlamda iskelenin sağlam bir yere bağlanması gerekir.
  • Mobil iskele, yatay ve dayanıklı düzlemlerde kullanılmalıdır.
  • Aşırı rüzgârlı havalarda dış cephede mobil iskele ile çalışma gerçekleştirilmemelidir. Aynı zamanda karlı, aşırı yağmurlu, fırtınalı ve benzeri havalarda mobil iskele kullanılmamalıdır.
  • Mobil iskelelere kesinlikle dış taraftan tırmanılmamalıdır. Payanda veya iskeleyi ayakta tutan bağlantı noktalarına basılmamalıdır.

Üzerinde çalışılan mobil iskelenin yüksekliğini artırmak için kova, merdiven veya türevleri kullanılarak tehlikeli durumlar oluşturulmamalıdır.

https://www.hayatiskele.com/