Yapı İskelesi Nedir?

Yapı İskelesi Nedirİnşaat, dünyanın her yerinde aktif, güçlü ve yayılmış olan bir sektördür. Bunun için inşaat sektöründe her türlü malzemeye ve ekipmanlara sürekli bir ihtiyaç durumu söz konusudur. İnşaat malzemeleri arasında olmazsa olmazlardan biride yapı iskelesidir.

Yapı İskelesi Ne Demek ve Ne İşe Yarar?

Yapı iskelesi, inşaatlarda yüksek alanlar ulaşılmak istendiğinde işçinin destek almasını sağlayan, ağır yüklerin aktarılmasın yardımcı olan ve inşaat sürecinin hızlı tamamlanması için kullanılan ana elemanlardan biridir.

Yapı İskelesinin Kurulum Şartları

  • Yapı iskelesi kurulumu tehlikelidir, bu nedenle bu alanda uzman olan kişilerin kurulumu yapması gerekir.
  • İskele altında ayarlanabilir ayakların kullanılması istenilen dengenin elde edilmesini sağlar.
  • Yapı iskelesinin kurulumu tamamlanmadan yetkisi olmayan kişilerin inşaat alanına girmesine izin verilmemesi, bunun içinde uyarıcı levhaların bulunması gerekir.
  • İskele üzerinde çalışan işçilerin emniyetini sağlamak için ana ve ara korkulukların bulunması gerekir.
  • İskele kurulum esnasında ana ve ara parçaların asansör sistemi ile yukarı çekilmesi gerekir.
  • İskeleyi üreten firmanın kurulum kılavuzunun mutlaka dikkate alınması gerekir.
  • İskele kurulumu yapıldıktan sonra ağ ve branda gibi koruyucu malzemelerin eklenmesi güvenliği artırır.
  • İskelenin kurulumu yapıldıkça çapraz parçalarla güvenlik daha da güçlü hale getirilmesi gerekir.
  • İskelede görev yapacak olan işçinin güvenliğini sağlayacak olan kemer ve bağlantı aparatlarının doğru birşekilde yapılması gerekir.

Yapı İskelesi Çeşitleri

Yapılarda kullanılan iskeleler kendi içerisinde çeşitlendirilmiştir. Güvenlikli H tipi iskele Türkiye’de en çok kullanılan iskele çeşitleri arasında yer alır. Modüllerden oluşan bu iskeleler kafes sistemine sahiptir. İskele kurulurken H çerçeveye ihtiyaç duyulur. Kamalı flanş iskele ise halk arasında örümcek iskele olarak bilinir. Hızlı kurulum özelliğine sahip olan bu iskeleler kolay nakliye edilebilir. Ağır yüklerin taşınabilmesini sağlayan bu iskeleler çekiç ve insan gücüyle rahatlıkla kurulabilir. Modüler iskeleler ise iç ve dış mekanlarda kullanılır. Özellikle restorasyon gibi işlemlerde tekerleği sayesinde rahatlıkla istenilen yere taşınabilir. Tekerlekler iskeleye hareket kabiliyeti kazandırdığı için pratiktir.

İnşaatlarınızda kullanacağınız iskele çeşitleri için https://www.hayatiskele.com/ adresinden sitemizi ziyaret edebilir istediğiniz iskele modelini kiralayabilirsiniz.