Yüksekte çalışma ekipmanları, inşaat sektöründe çalışanların düşme riski ile karşı karşıya olduğu çalışma alanlarında meydana gelebilecek kazaları olabildiğince engellemeye çalışan donanımlardır. Yalnızca inşaat sektöründe değil, birbirinden farklı sektörde yüksekte çalışmak gerekebilmektedir. Bu noktada çalışma alanlarında yaşanabilecek kazaların önüne geçilebilmesi için bazı yasal düzenlemeler ile belirtilmiş olan ekipmanların kullanılması gerekmektedir. İş Güvenliği Mevzuatı’na göre düşme riskinin olduğu işlerde yüksekte çalışma ekipmanlarının kullanılması zorunludur.
Yüksekte çalışma aparatları ve ekipmanları, gerçekleşen bir düşmeye engel olma, düşmeye karşı koruma ya da düşmesini engelleme konusunda yardımcı kişisel veya toplu koruyucu sistemlerdir. Bu sistemler ile çalışanların hem güvenli hem de kolay çalışması sağlanmaktadır.
Yüksekte Çalışma İçin Toplu Koruyucu Sistemler
Toplu koruyucu sistemler, inşaat güvenlik filesi ve güvenlikli dış cephe iskelesidir. Bu ekipmanların ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı aşağıdaki gibidir.
İnşaat Güvenlik Filesi
İnşaat güvenlik ağı, olası bir düşme durumunda düşen kişileri yere ulaşmadan yakalayan file donanımıdır. Çalışma alanının alt kısmına kurulan inşaat güvenlik filesi, düşen herhangi bir malzemeyi ya da kişiyi yakalayarak maddi ve hayati zarara yol açmaya engel olmaktadır. Esnek bir yapıya sahip olduğundan dolayı can yakmaz ve düşme etkisini azaltır.
Dış Cephe İskele Sistemleri
Dış cephe iskele sistemleri, inşaat sektöründe veya diğer sektörlerde yüksekte çalışma gerektiren işlerde kullanılan temel donanımlardan biridir. Güvenlikli dış cephe iskeleleri, örümcek iskele, H tipi iskele ve modüler iskele olmak üzere üç çeşittir.
Yüksekte Çalışma Kişisel Koruyucu Donanımlar
Yüksekte çalışma kişisel koruyucu donanımlar, sabit ve genel koruyucu ekipmanların yanı sıra işçiler tarafından kullanılması zorunlu olan araçlardır. Bu araçlar tüm koruyucu sistemlerle tümleşik bir biçimdedir.
Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri
Paraşüt tipi emniyet kemeri ya da diğer adıyla yüksekte çalışma emniyet kemeri, bir kişiyi koruyan ve düşmesine engel olan giysilerdir. Vücudun tamamını saran bir yapıya sahip olan bu ekipmanlar, giyen kişiyi düşme sırasında tutmak amacıyla kullanılmaktadır. Yüksekte çalışanlar için emniyet kemeri, TS en 361 standartlarına uygun olmalıdır. Aynı zamanda her kişinin vücut ağırlık merkezi göz önünde bulundurularak kullanılması gerekmektedir.
Lanyardlar
Şok emici özelliğe sahip kayışlara lanyard denilmektedir. Çalışan kişiyi güvenlik halatı ve yavaşlama cihazına bağlayan ekipmandır. Herhangi bir düşme anında bedendeki ağırlığın devinimini sıfıra indirerek yaralanma riskini en aza indirmektedir.
Geri Sarımlı Yaşam Halatları
Yüksekte çalışma halatı, sarmal bir yapıda olması sebebi ile uzunluğu ile oynanabilmektedir. Arabaların emniyet kemerine benzeyen bu halat, kişiyi bir yandan korurken diğer yandan çalışma alanını kısıtlamayarak kolaylık sağlamaktadır. Bu ekipmanlar hem yatay hem de dikey hatlarda tercih edilebilmektedir.